Tarte Tatin med vaniljsås

Äppelmust, mos till kvällsgröten, kanelstekta äpplen till mellis och pajer upp över öronen! Nu är det högsäsong för alla underbara äpplen. Där vi bor växer många vildäpplen och vi brukar passa på att plocka så mycket vi orkar göra av med. Idag fick det bli en klassisk Tarte Tatin.
Jag utgick från Sébastien Boudets recept (klicka på länken!) och för att göra den glutenfri ersatte jag de 250 g vetemjöl med:
80 g rent havremjöl
80 g rismjöl
60 g potatismjöl
=220 g
Det ska nämnas att degen blir ganska lös. Den suger upp vätska och stelnar till bra under sin vilotid i kylen men är fortfarande lösare än originalet men den är inte svårarbetad och slutresultatet blir en kaka som inte blir torr och tråkig utan helt fantastisk.

Till detta serverade jag vaniljsås.
En riktigt god vaniljsås är inte så krångligt som många fått för sig. Passa gärna på att spara vaniljstängerna när du bakat något av vaniljfrön. Det passar nämligen jättebra att slänga i en sådan istället för den halva nya som receptet anger.

Vaniljsås

4 dl standardmjölk
1/2 vaniljstång
4 äggulor
1 dl socker

Koka upp mjölken med vaniljstången. Dra av från plattan. Vispa äggulor och socker fluffigt med elvisp. Ta upp vaniljstången och häll sedan sakta ner den varma mjölken i äggblandningen – vispa hela tiden. Häll tillbaka såsen i kastrullen och värm på medelstark värme till 85 grader. Rör med en träslev hela tiden. Sila av såsen och låt den svalna av innan servering.

Lycka till i köket mina vänner!

0 Comments

No comments yet

LEAVE A COMMENT