Struvor

Struvor är en kaka jag förknippar med min mormor och morfar. Det var i deras kök jag som liten fick stå på en pall och hjälpa till att vända varma struvor i socker tills hela köket var fullt av dem. Det är alltså inte riktigt jul utan dem för mig. Här kommer ett recept jag tagit fram som är naturligt glutenfritt och för att baka dem så behöver du ju förstås ett struvjärn. Jag hittade mitt på loppis för en tjuga!

Struvor

2 ägg
1 tsk socker
1 nypa salt
50 g durramjöl
75 g potatismjöl
1,5 dl mineralvatten

kokosfett el. olja att fritera i.
strösocker att vända de färdiga struvorna i

Blanda alla ingredienser och låt smeten stå och svälla en stund.
Värm fett/olja till 180 grader. Kom ihåg att inte använda köksfläkten och att ha grytlocket nära till hands när du friterar.
Värm struvjärnet i grytan en stund innan du doppar det i smeten och sedan mellan varje struva.
Fritera kakorna gyllenbruna och ta hjälp av en gaffel eller kniv för att få av dem från järnet.
Vänd genast i strösocker.

Lycka till i köket mina vänner!

2 Comments

  1. Posted on 21 december, 2015 at 11:04 by Boel

    Hej!
    Varför mineralvatten och inte vanligt vatten?
    //Tack!

  2. Posted on 25 december, 2015 at 11:17 by Linda

    Hej! Kolsyran hjälper till att få frasighet i struvorna. Vill du så kan du byta mot vanligt vatten, det blir struvor på det också. Stort lycka till!

LEAVE A COMMENT