Smörgåstårta

Smörgåstårta är en av alla saker man som glutenintolerant inte brukar bli bortskämd med.
Oftast får man en torr smörgås/försök till landgång som alternativ.
Idag tänkte jag bjuda på ett recept till ett bröd som passar i smörgåstårta. Följer du det här finns det ingen som helst anledning att göra två olika smörgåstårtor, det är absolut ingen av de som tål gluten som kommer märka att den är glutenfri!

Formfranska 1 bröd (räcker till ca 8-10 bitar smörgåstårta)

25g jäst
2 msk smör
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 ägg
350 g ljus mix
2 tsk salt

Smält smöret, häll mjölken över och värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör i fiberhusken. Låt svälla 10 min.
Häll i mjölet, ägget och saltet och kör i maskin med degkrok minst 5 min.
Smörj en brödform med olja eller smör och häll ner degen i formen. Försök fördela den jämnt så blir det lättare att skära fina skivor till tårtan sedan.
Låt det jäsa i 1 h.
Grädda ca 35 min i 200 grader.



Låt brödet svalna helt innan du skär i det. Man kan med fördel låta det bli kylskåpskallt, då är det lättare att skära snyggt. Ta bort alla kanter och doppa sedan brödskivorna i mineralvatten som du hällt upp på en mattallrik innan du stoppar dem i tårtan. Då blir de saftigare och och suger inte upp all vätska från fyllningen.



I den här smörgåstårtan har jag valt enkla, men ack så oemotståndligt goda fyllningar. Första lagret är tonfiskröra på tonfisk, creme fraiche, fint hackad purjolök samt peppar.
Andra lagret är skagenröra som jag köpt färdig.
För att täcka tårtan blandar jag 1/3 majonäs med 2/3 creme fraiche och salt.
Sen är det bara att låta fantasin flöda när man dekorerar den. Enda regeln är att inte snåla!

Lycka till i köket mina vänner!

0 Comments

No comments yet

LEAVE A COMMENT