Mjuk kaka med äpple och solrosfrön

Är ni, precis som jag, uppvuxna med mjuk banankaka till många kalas?
Det är kakan jag har haft inspiration av här. Jag ville göra en kaka som var naturligt glutenfri, med smak av äpple och lite kanel. Gärna nötig, men självklart nötfri. Mjuk på insidan och lite knaprig på utsidan.
Det här är resultatet. Jag tycker att den blev mycket, mycket god, vad tycker ni?

Mjuk kaka med äpple och solrosfrön
ca 570 g äpple
1,5 dl vatten
0,5 dl farinsocker
1/2 tsk kanel

3 dl solrosfrön
knappt 1 dl olja
en nypa salt

2,5 dl farinsocker
2 äggvitor
1 dl gräddfil
100 g rent havremjöl
70 g tapiokamjöl
65 g majsstärkelse
1,5 tsk bikarbonat

Skala och tärna äpplena. Lägg dem i en gryta ihop med vattnet och koka 8 min. Sänk värmen och rör i farinsocker och kanel. Låt puttra i 30 min och rör ibland.
Ställ åt sidan för att svalna.
Blanda solrosfrön, olja och salt i en mixer och kör en stund.
Vispa sedan solrossmöret lite fluffigt ihop med sockret.
Tillsätt äggvitorna. Vispa ner gräddfilen och äpplemoset.
Blanda mjölen med bikarbonat och rör ned i smeten.
Häll smeten i en form och grädda 55-60 min, 175 grader.

Lycka till i köket mina vänner!

0 Comments

No comments yet

LEAVE A COMMENT