Kanelcheesecake med varm hallonsås

Här kommer något som passar bra i höstrusket. Det här är en av mina personliga favoriter. Jag älskar både hallon, kanel och citron och när jag hittade på den här kakan var jag ute efter något som var lite syrligt och som hade en liten hint av jul, utan att bli för mycket. Något som både får mig att minnas sensommaren och att längta tills det är dags att sätta upp adventsljusen. Anpassa mängden citron efter ditt eget tycke.

Kanelcheesecake med varm hallonsås

1/2 sats Digestivekex

800 g naturell färskost

1 dl rårörsocker

saft och zest från 1/2-1 citron

15 g havremjöl

en nypa salt

1 msk kanel

1 tsk vaniljpulver

4 ägg

Hallonsås

500 g hallon

1 dl rårörsocker

saft och zest från 1/2-1 citron

1 vaniljstång

2 kanelstänger

Börja med hallonsåsen så att den hinner stå och ”gotta till sig” ordentligt. Den kan förresten med fördel göras dagen (eller dagarna) innan. Mixa hallonen och sila bort kärnorna (jag brukar låta några få vara kvar men det är helt och hållet en smaksak). Rör ihop hallon, socker och citron i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg både det och kanelstängerna i kastrullen. Koka upp och dra bort från spisen.

Gör degen till digestivekexen och tryck ut den i botten av en springform. Grädda ca 15-17 min i 200 grader.

Sänk ugnen till 175 grader. Vispa färskost med socker, havremjöl, citron, kanel och salt. Rör i äggen ett i taget. Häll smeten i springformen och grädda i ca 60 min.

När kakan svalnat så låt den bli helt kall i kylskåpet. När kakan sedan ska serveras så ge såsen ett uppkok och plocka bort vaniljstången och kanelstängerna. Häll såsen ovanpå cheesecaken eller servera vid sidan av.

Lycka till i köket mina vänner!

0 Comments

No comments yet

LEAVE A COMMENT