Hemmagjorda Ballerinakex

Jag är nog inte precis otydlig med vad jag tycker om livsmedelsindustrin. Det mesta som säljs i dagligvarubutikerna är ren skit och ja, jag kan bli riktigt arg eller översköljas av en våg av hopplöshet när jag ska gå och handla eller ännu värre, behöver äta utanför mitt hem.
Då kan ni tro att jag blir stolt när min äldsta kommer hem och frågar: ”Mamma, kan vi inte försöka baka egna ballerinakex? Utan nötter. Och skräp. Och som pappa kan äta (glutenfritt)?!”

Sagt och gjort. Vi behövde inte ta oss en titt på Ballerinas innehållsförteckning för att bli övertygade innan vi satte igång, men låt oss göra det här ändå:

Ballerina Orginal, Ingredienser: VETEMJÖL, nougatfyllning 30 % (socker, fullhärdat kokosfett, vasslepulver från MJÖLK, HASSELNÖTTER 10 %, fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel (SOJALECITIN), arom), socker, vegetabilisk olja (palm, shea, raps), fettreducerat kakaopulver, bakpulver (hjorthornssalt, natriumbikarbonat), invertsocker, salt, emulgeringsmedel (SOJALECITIN), arom (vanillin)

Jag hoppas att ni finner mitt förslag mer tilltalande!

Vi använde oss av en grunddeg gjord av
200g rumsvarmt smör
200g socker
85g havremjöl (Byt mot rismjöl om du inte kan eller vill äta havre)
85g durramjöl
150g potatismjöl
1 ägg
1 msk vaniljsocker

Sedan delade vi degen på två och tillsatte 20 g kakao till den ena delen och något mer mjöl till den andra. (Anpassa mängden mjöl så att degen blir smidig och kavlingsbar. Den ska inte vara alltför kladdig och inte smulig)
Vi kavlade ut tunt och tryckte ut rundlar av chokladdegen och rundlar med ett hål i mitten av vaniljdegen.
Gräddade gjorde vi på 175 grader ca 10-11 min.

Som fyllning gjorde vi en variant av Sébastien Boudets underbara nötella som du hittar recept till här. Eftersom vi har nötallergiker här bytte vi ut hasselnötterna mot solrosfrön. Vi rostade inte dem. I övrigt har vi gjort likadant som i Sébastiens recept.

Vi spritsade en klick på varje chokladkex, tryckte ihop med ovandelen av vanilj och lät dem stela lite i kylen.
Vi gjorde kakorna lite större än den köpta varianten, fick ut 40 st på det här receptet och krämen hade räckt till många fler om vi inte hade ätit upp den på det nybakade brödet ikväll ;)

Lycka till i köket mina vänner!

0 Comments

No comments yet

LEAVE A COMMENT